7 d’abril del 2009

Viaje al pasado



Stefan Zweig
VIAJE AL PASADO
Ed. Acantilado



"Debían de ser palabras, una situación, algo vivido, oído, sentido, algo envuelto en una melodía, algo enterrado en lo más profundo, que no había tocado en años y años.
Y, de repente, se abrió una grieta centelleante en la oscuridad del olvido: eran palabras, un poema que ella le había leído una vez en su habitación al caer la tarde. Un poema, sí, en francés, evocó las palabras que, como traídas por un viento cálido que las arrancaba del pasado, subieron de golpe hasta sus labios y así escuchó, después de una década, los versos olvidados de un poema en una lengua extranjera recitadas por su voz:

Dans le vieux parc solitaire et glacé
Deux spectres cherchent le passé."



Amb els anys, el passat es torna ombra. Amb el temps, del foc queda cendra. El retrobament present, desvetlla els records i els sentiments passats. Com el paisatge en moviment que es reflexa en la finestra d'un tren, la memòria evoca uns altres temps.

Paraules dibuixant sentiments, acolorint sensacions. Formes i colors que defineixen el gest i el silenci que s'escapen de la pàgina. Allí on el record vivent, queda a recer de l'obscuritat.

4 comentaris:

kweilan ha dit...

Acabo de llegir Mendel...i m'he retrobat amb aquest autor que feia anys que no llegia.

Olívia ha dit...

Ui, un altre autor del qual no he llegit res.
De Mcullers no he trobat el que ens aconsellaves, però sí RELLOTGE SENSE BUSQUES (he sigut ràpida, eh?). Avui mateix el començaré Ariadna.

digue'm ariadna ha dit...

Kweilan... sempre m'agrada tornar a Zweig... el Mendel el vaig llegir fa temps en el recull, de l'editorial Alba, de Sueños olvidados y otros relatos, un exel.lent recorregut per la seva prosa al llarg dels anys, a cura de Genoveva Dieterich...

Olívia... llegir en Zweig és tot un regal... Rellotge sense busques és el llibre que m'espera, en la pila, per llegir d'ella =:) ...

jacob ha dit...

M'has fet pensar en unes paraules del pensador Gaston Bachelard, que deia "...només dura del passat allò que te raons per recomençar..."