21 de desembre del 2009

Combray


Marcel Proust
COMBRAY

Ed. Viena


"Un copet al vidre, com si hi hagués xocat alguna cosa, seguit d'una ampla precipitació lleugera com de grans de sorra que algú hagués deixat caure d'una finestra més amunt, i després la precipitació s'estenia, es regulava, adoptava un ritme, es tornava fluida, sonora, musical, innombrable, universal: era la pluja."

Un flux de detalls omple l'espai i el temps que evoca el narrador. Un a un, nodreixen el seu monòleg interior. Els records alliberats, fràgils i persistents, són els vestigis vitals del temps que ha perdut, del seu passat. Un passat que reviu en el present a través de les imatges i les reconstruccions fragmentades, de les percepcions i les sensacions que creia oblidades, dels pensaments i les observacions amb els anys remodelades.

Amb Combray comença una recerca i un retrobament. Un viatge iniciàtic per la memòria i l'obit. Un recorregut per notes autobiogràfiques, caràcters i personalitats. Un entrecreuament de reflexions sensibles, percepcions profundes, meditacions sobre la naturalesa humana, la societat, la literatura i l'art.
En un petit poble francès, una minuciosa observació de la infància i l'adolescència a través d'aquells records perduts, aparentment oblidats, ressorgits i recuperats.

8 comentaris:

Mireia ha dit...

uiiii amb Proust segur que no m'enganxo. Em sap greu però le tinc ben entravessat. A casa és el meu somnifer.
I segur que em perdó un grna autor, però de vegades hi ha persones irrconciliables i Proust i jo, n'hi per Nadal

Sadurní ha dit...

Un gran llibre. Cal felicitar Viena per haver decidit publicar-lo, novament, en català "actual" i, sobretot, treure's el barret davant del traductor, en Josep Maria Pinto (que per cert té un bloc excel·lent anomenat precisament Combray).

Salutacions,
S.

Biel Barnils Carrera ha dit...

Sí Sadurní, cal felicitar els de VIENA per publicar Proust. I cal felicitar l'Ariadna que en faci propaganda a través del seu llamp de blog.

Ferdinand ha dit...

Merci Ariadna per fer propaganda d'aquest llibre al teu blog. Proust s'ho mereix, el català i l'editorial VIENA també s'ho mereixen. Jo tinc els 7 volums (editorial Lumen, castellà) i tot i així me'l penso comprar. Per cert, he llegit els 3 primers volums i Proust es una exquisitesa!!

Viena Edicions ha dit...

Moltíssimes gràcies a tots, i un cop més, a tu, Ariadna, de part dels qui formem part de Viena! Us desitgem bones festes, i bones lectures, i Mireia... espero que al final t'hi animis! :)

kweilan ha dit...

`No coneixia aquesta edició. Moltes gràcies per la recomanació. Bon Nadal, ariadna!

novesflors ha dit...

En prenc nota.

BON NADAL.

digue'm ariadna ha dit...

Mireia... en acabar l'escrit, vaig pensar en tu =;)...

Sadurní, Biel, Ferran... què dir de Proust, el "realista dels records", en paraules de Pla, i la seva obra?... La tasca de Josep Maria Pinto és exel.lent, així com el treball de Viena Edicions que no només publiquen clàssics moderns inèdits en català, sinó que també es recorden d'aquells que, publicats en el seu moment, és una odissea trobar-los avui en dia...

Viena Edicions... gràcies a vosaltres, el resultat de la vostra feina és un plaer pels lectors... i gràcies també per la vostra atenció als blogs on es parla de lectura...

Kweilan i NovesFlors... si el llegiu, m'agradarà molt parlar-ne...

... bones festes i bones lectures...