5 de novembre del 2007

la Irène Némirovsky


"... Als costats del Sena, cada pollancre portava un ramell d'ocells torrats que cantaven tan fort com podien. Al fons dels soterranis finalment se sentia una vida llunyana, esmorteïda per la distància, una mena de xaranga amb tres tons. El final de l'alarma."
SUITE FRANCESA. Ed. La Magrana.

"... Sucios egoistas, hipócritas todos, todos... les daba exactamente igual que ella se ahogara de tanto llorar en medio de la noche, que se sintiera miserable y sola como un perro extraviado."
EL BAILE. Ed. Salamandra.

"... Al més petit crit, al més petit moviment, tornaria a començar, ho pressentia..., i aquesta vegada, seria la mort. Enmig del silenci, sentia que el cor li bategava amb cops sords i durs, que semblaven voler trencar les parets del pit.
'Tinc por', va pensar amb desesper, 'tinc por'."
DAVID GOLDER. Ed. La Magrana.


Irène Némirovsky (1903- 1942) escriptora en llengua francesa, morta a Auschwitz. Filla d'un banquer jueu de Kiev, van fugir de la seva terra en temps de la Revolució Russa. Finalment, instal.lada a França va esdevenir una escriptora d'èxit. No va deixar d'escriure fins que va ser arrestada i posteriorment deportada a Auschwitz, on va morir.
De prosa extraordinària i correcta. Les seves obres són commovedores, tràgiques, amb faules morals i brillants retrats del rostre veritable dels personatges.

Obres publicades en vida:
Le Malentendu (1926)
L'enfant génial (1927)
David Golder (1929)
Le Bal (1930)
Les mouches d'automne (1931)
L'affair courilof (1933)
Le pion sur l'échiquer (1934)
Films parlés (1934)
Le vin de solitude (1935)
Jézabel (1936)
La proie (1938)
Deux (1939)
Les chiens et les loups (1940)

Obres publicades pòstumament:
La vie de Tchekhov (1946)
Les biens de ce monde (1947)
Les feux de l'automne (1957)
Diamanche (2000)
Diamanche et autres nouvelles (2000)
Destinées et autres nouvelles (2004)
Suite française (2004)
Le maître del ârmes (2005)
Chaleur du sang (2007)

Recuperació de les seves obres, publicades per l'Ed. La Magrana i l'Ed. Salamandra:
SUITE FRANCESA, l'última obra inacabada, on va escriure el que vivia: l'èxode de molts francesos en el juny de 1940.
EL BALL, l'original revenja de la sortida del món adolescent i l'entrada al món adult.
DAVID GOLDER, el món dels diners i un home mancat d'afectes. Adapatda al teatre i al cinema, va ser la novel.la que la va fer cèlebre.
SANG CALENTA, novetat que s'espera per finals d'aquest any.

4 comentaris:

ragnarok ha dit...

Amb la concessió del Premi Renaudot al 2004 (segon premi literari més important en llengua francesa), Irene Nemirovsky va recuperar el lloc que li pertoca: una de les grans escriptores contemporànies, oblidada durant anys, tal i com va dir una de les seves filles. La recuperació de la seva obra és un plaer pels lectors.

Unknown ha dit...

Suite Francesa és un dels millors llibres que he llegit en els darrers mesos.
Tot i que la seva història particular a vegades aporta més literatura que la pròpia novel.la.
Els apéndixs finals del llibre així ho demostren.

samain ha dit...

Una gran escriptora, i un plaer la seva lectura. Aviat, que ve Nadal: Sang calenta.

digue'm ariadna ha dit...

Ragnarok... No només va guanyar el segon premi literari més important de França, sinó que per primer cop el guanyava un escriptor mort. No deixa de ser curiós: que el primer premi, el Goncourt (el 2006 l'ha guanyat en Jonathan Littell per Les Bienveillantes, del que s'està parlant molt últimament), si no estic equivocada, continua mantenit l'import del premi en 50 francs, com quan va començar al 1903; i, que el segon premi, el Renaudot (el 2006 l'ha guanyat Alain Mabanckou per Mémoires de Porc-Èpic), no té remuneració econòmica... T'imagines, per exemple, un Planeta sense premi econòmic? Segurament no hi hauria tantes polèmiques de jurat!
Assumpta... Realment la pròpia realitat supera la ficció, en el cas d'ella, i segurament de molts altres. Una llàstima que no pogués acabar el llibre, segons tinc entès només va escriure dues de les cinc parts que teòricament havien de configurar-lo.
Samain... Què dir de les presses d'última hora, cara a tenir publicats els llibres i que figurin en les llistes dels més venuts per Nadal? De totes maneres, l'havien anunciat per la tardor, i ara ja parlen de finals d'any!
Petonets.
=;)