15 de novembre del 2007

49 Contes



Ernest Hemingway.
CUENTOS.
Ed. Lumen.

"Desde la otra punta del asiento Margaret Macomber los miró a los dos. En Wilson no había ningún cambio. Vio a Wilson tal como lo había visto el día antes, cuando comprendió por primera vez cuál era su gran talento. Pero ahora veía el cambio ocurrido en Francis Macomber."
LA BREVE VIDA FELIZ DE FRANCIS MACOMBER.

"Ahora ya nunca escribiría todo lo que no había escrito porque pensaba que no sabía lo suficiente para escribirlo bien. Bueno, ahora tampoco tendría que fracasar en su intento de escribir. "
LAS NIEVES DEL KILIMANJARO.

"Seguro que la trucha estaba de mal humor. Cualquier cosa de ese tamaño estaría enfadada. Eso era una trucha. Se había tragado el sólido anzuelo. Sólido como una roca. El animal también le había parecido una roca antes de escapar."
EL GRAN RIO TWO-HEARTED. IIª parte.

"Nick entró en su habitación, se desvistió y se metió en la cama. Oyó que su padre deambulaba por la sala. Nick se quedó echado con la cara en el almohadón.
Me han roto el corazón, se dijo. Si me siento así es que me han roto el corazón."
DIEZ INDIOS.

"Pero ¿cuál es el verdadero? ¿Cuál era el real, el auténtico opio del pueblo? Lo sabía bien. Acababa de esfumarse por la esquina de esa parte perfectamente iluminada de su mente que aparecía después de tomar dos o más copas por la tarde; que el supiera estaba allí (aunque por supuesto no estaba allí) ¿Qué era? Lo sabía perfectamente. ¿Qué era? Naturalmente; el pan era el opio del pueblo."
EL JUGADOR, LA MONJA Y LA RADIO.

Contes. De pesca: peixos, pescador, canya, mort. De caça: caçador, peça, arma, extinció. De braus: torero, plaça, sang, agonia. De guerra: soldat, país, ferida, destrucció. De boxa: cops, triomf, diners, derrota. De curses: apostes, venjança, guanyador, perdedor. De bars: cambrers, homes, dones, alcohol. De relacions: convivència, desig, instint, solitud.

"Llegeixi tot el que escric pel simple plaer de llegir-ho."

Ernest Hemingway: escriptor, periodista, excèntric, alcohòlic, depressiu, suïcida. Frases breus, amb diàlegs àgils i descripcions descarnades. Convivència i relació, por i desig. Mirada directa d'adjectiu precís a les seves pròpies passions.

Dels contes: La breve vida feliz de Francis Macomber, Las nieves del Kilimanjaro, El gran río Two-Hearted, El invicto, Los asesinos, Diez indios, Hoy es viernes, Un lugar limpio y bien iluminado, Homenaje a Suiza, El jugador, la monja y la radio. En Gabriel García Marquez dóna la seva visió personal a mena d'evocació-introducció al recull.

5 comentaris:

ragnarok ha dit...

Interessant Hemingway. Diuen que Los Asesinos el va escriure d'una tirada en un hotel de Madrid. Es diuen moltes coses d'ell, però ningú podrà negar la seva influència en la literatura de generacions posteriors.

Poeta per un dia ha dit...

Com sempre passa, una altra assignatura pendent!! Caldrà que comenci a replantejar-me la vida i a abandonar hores mortes i dedicar-les al que convé. I, sobre tot, a escollir molt bé les lectures, donada la contínua presentació de jòies per aquestes pàgines. Val a dir, però, que la pel·lícula "El vell i el mar" se'm va fer eterna... ;p

Petonets!!(per tu també Ragnarok, que, malgrat que el nom intueixi un gènere masculí, mai se sap, oi?)

digue'm ariadna ha dit...

Interessant com a escriptor i personatge: no deixa indiferent. La Vella Escola, de T. Wolff, un estudiant, aspirant a escriptor, té tantes ganes de guanyar i ser ell l'escollit per estar amb en Hemingway, que mig conscient-mig inconscientment, fa trampa.
El Vell i el mar, és millor llegir-la (no he vist la pel.lícula i mai m'ha cridat l'atenció fer-ho, la veritat). Si em fessin escollir, diria que prefereixo els seus contes a les novel.les (tot i que 49 a 2 no és massa equitatiu).
Petonets.

samain ha dit...

Una encertada traducció i edició d'aquests 49 contes... ja el mirava, jo, ja el mirava!

digue'm ariadna ha dit...

Fes-hi un cop d'ull i em dius el què!