7 de febrer del 2008

Llargues patilles i olor a mar



Corrien per casa aquells llibres de clàssics juvenils de la col.lecció "Historias Selección" de l'editorial Bruguera. Era petita i mirava les il.lustracions en blanc i negre, per, més tard, acabar llegint la novel.la. Va ser el principi. Bruguera, La Magrana, la Galera, van fer que de la mà de Salgari, Defoe, Verne, Stevenson, Fenimore Cooper, Dumas: conegués llocs exòtics de mars i jungles, busqués tresors o entrés a l'interior de la terra, lluités amb el darrer representant d'una raça, o dibuixés cops d'espasa en honor a una reina. Després, no va ser una ruptura, sinó una separació lenta, fins trobar-me davant d'un mariner, de rostre jove i curtit, de llargues patilles, expressió serena i misteriosa, amb olor a mar i aventures: en Corto Maltese.

L'italià Hugo Pratt (1927- 1995) va crear aquest personatge i va sortir publicat per primer cop, el 1967, en la revista Sgt. Kirk. La bona acollida, després de diversos fracassos, el va sorprendre: acabava de néixer el seu gran èxit. En ell, barrejava la fascinació de Pratt per la gran aventura de l'ésser humà i la solitud que podia comportar una vida de viatges i situacions, amb l'admiració per l'obra de Conrad, Fenimore Cooper, Melville, London, Caniff i Eisner. El resultat van ser uns dibuixos i uns guions que van crear escola, i que han influit molt més del que ell hauria pensat.

"Corto Maltese ve los problemas desde su condición de aventurero. Antes que nada es un individuo y vive en consecuencia dentro de una cierta ética... que es la suya, no es la mía."

Un traç sobri que juga amb la llum i el contrast. Grans espais en blanc i suggerents negres, donen forma a l'aventura. Un equilibri delicat, entre silueta, horitzó i enquadrament, marcat per un traç de ploma acurat. Uns guions atractius, amb silencis clars-obscurs, que donen forma a la combinació de relat mariner i bèl.lic, a l'acció, a la sorpresa i a la reflexió.


Hugo Pratt.
CORTO MALTÉS.
COFRE 1. COFRE 2. COFRE 3.
Norma Editorial.

En Corto Maltese va nèixer a la Valetta, a Malta, el 1887, fill d'un mariner britànic i una gitana sevillana. Aquest mariner, aventurer, romàntic, anarquista, llibertari, cosmopolita, amb una ètica personal i ombrívola, és un home comú, un antiheroi solitari, un contrastat heroi. Passeja pels principals esdeveniments del segle XX, trobant-se amb personatges històrics i imaginaris, en situacions on la realitat i la fantasia es confonen.

Al llarg dels tres cofres, en les 29 aventures en blanc i negre del Corto, les pàgines ens relataran trobades inquietants amb: guerrers-lleopard, savis, adivinadores del futur, lladres i soldats, en Herman Hess o en Jack London o en Freud, i coneixerem a Rasputin, a Pandora i el seu germà Tarao. Lluitarem amb els independentistes irlandesos, els revolucionaris russos soviètics i els republicans de la Guerra Civil. Allí, Corto desapareix, en morir el seu creador abans d'escriure el seu capítol final.

"-Pero vamos a ver, es que ese Corto nunca se ha enamorado?
-Corto, probablemente esté enamorado de la idea de estar enamorado."
La Casa Dorada de Samarkanda.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Hugo Pratt, un dels grans! Feia molt que no passava, m'ho hauré de mirar amb calma.
M.

Anònim ha dit...

he guanyat el Premi Art i Pico. Cosa que m’obliga a otorgar-lo a 5 blogs més. I he pensat que tu te’l mereixies. Felicitats! Per saber d’on baixa et passo l’enllaç originari del Premi http://arteypico.blogspot.com

digue'm ariadna ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
digue'm ariadna ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ferdinand ha dit...

Feia anys que els creia oblidats, però al llegir el teu post, ara, ha renescut aquesta força que cada vegada amb més impetú s'imposa quan recordo temps passats i magnífics. No amb tant desfici que tu, se't nota, prò també els llegia, en molta menys mesura ja que vaig passar d'ínfim lector a lector fervent als meus senyors 20 anys. Després ha estat un no para, sí, però ja m'he iniciat amb d'altres escriptors i tinc la sensació d'haver-me perdut molta bona literatura infantil. Encara hi sóc a temps, tot i no ser el mateix.

L'Espolsada llibres ha dit...

Gràcies Ariadna pel premi :)
Em Corto és molt gran.
Gulchenruz mai és tard per recuperar lectures, encara que siguin passades, si et venen de gust llegeix-les.

Mireia ha dit...

Ariadna, merci és el nostre primer premi. Ja estem totalment integrats , premis, memes....Merci. miraré depemjar-lo demà és que portem un any una mica de bòlid i ino ens dona temps a res.

Josep Maria Augé ha dit...

Bé Ariadna, espero que els Elegits et recompensin amb un berenar com a mínim,jeje...;P

I sobre el poest...mai he entrat al Corto Maltés, m'ha fet mandra, diria que per l'estètica del propi Corto malgrat que el Pratt té coses brutals!

Mireia ha dit...

Ariadna, ja està penjat. Amb una miqueta de critica a l'autora inclosa.Però com sempre, encara que l'intenció de l'autora fós fer-se propagana, nosaltres el fem servir com volem.< així doncs, no he fet massa cas de les seves normes i no he posat el seu link. El teu sí, que tu si que te'l mereixes i no aquella senyora que obliga.

digue'm ariadna ha dit...

M... Sí, si que ho és. Una sort la publicació del tercer cofre, tot i el preu, val la pena. M'alegro que tinguis una estona, cuida't...

Gulchenruz... Tot té un moment i el temps té la seva ciclicitat, pel que mai és tard per rellegir, recuperar o descobrir lectures...

Espolsada... I tant que és gran. El Corto s'ha de llegir entre línies, entre silencis i espais en blanc, en el meu parer, aquí rau la valua de Pratt...

Antitot... No cal, ara que tu si que em vas parlar d'una cervesa fa molt de temps... Aquest coneixement de Pratt va lligat amb en Milo Manara? (i aquí deixo obert un seguit d'associacions que un es pot fer al respecte)... =;p

Mireia... En els jocs de la cadena i del telèfon, cadascú posava una part d'ell mateix en el que es passava, a l'igual que amb això...

digue'm ariadna ha dit...

... Juntament amb altres, el laberint ha rebut el Premi Arte y Pico, creat per l'Eseya (http://arteypico.blogspot.com) i concedit pel Blog de l'Alícia
...Moltes gràcies =;)

Les regles d'aquest premi són:
- Cal triar cinc blocs que es consideri que són mereixedors d'aquest premi per la seva creativitat, disseny, material interessant i aportació a la comunitat bloguera, sense tenir en compte el seu idioma.
- Cada premi atorgat ha de tenir el nom del seu autor/a i l'enllaç al seu bloc per tal que tots el puguin visitar.
- Cada premiat ha d'exhibir el premi i col·locar el nom i enllaç al bloc de la persona que li ha atorgat el premi.
- Premiat i premiador han d'exhibir l'enllaç d'Arte y pico per tal que tots sàpiguen l'origen d'aquest premi.
- Exhibir aquestes regles.

...Així, el premi anirà a:

El Poeta... per compartir amb nosaltres paraules i silencis Blog del Poeta i Bellesa visual

La Mireia (i ara també el Martí)... pel seu Un altre invent

L'Anna... per la seva Biblosfera

L'Assumpta... pels sentiments i la memòria al Blog de l'Assumpta

L'Espolsada... pels llibres i les lectures de L'Espolsada llibres

... Felicitats
=;)

digue'm ariadna ha dit...

... =:)