12 de febrer del 2008

Les aigües estretes. La migdiada al Flandes holandès



Julien Gracq.
AIGÜES ESTRETES.
LA MIGDIADA AL FLANDES HOLANDÈS.
Ed. Quaderns Crema.


"Res més que aquest rebrec d'herba fresca sota el palmell de la mà, el centelleig en el cel de les fulles de trèmol que sembla accentuar la immobilitat, i en aquest medi on totes les passions s'anul.len i equilibren, un ludió solt que flota fins la nàusea entre l'herba i els núvols. Aquest moment, en aquest indret exigu de la terra, enclou en nosaltres la seva totalitat i la seva suficiència -no existeix ja cap altre lloc, on mai hi hagi hagut cap altre lloc-, tota cosa està en comunicació perfecta dins el permeable; ens sentim allà, en els llindars atraients de l'absorció, una gota entre les gotes, espremuda, un moment abans de retornar-hi, de l'esponja tova de la terra."
LA MIGDIADA AL FLANDES HOLANDÈS.



Aigües de riu i de dic. Vegetació de ribera i de prada. Contemplació de l'entorn evocant records. Barreja de paisatge, música, pintura i literatura. Ensonyació, arran de terra, amb el batec de fons de l'existència i del temps.


L'aigua en el seu curs dibuixa corbes sinuoses de ribes suaus i abruptes. El viatge de la ment també soscava, evoluciona i s'inscriu en les imatges i en les associacions. Un so d'aigua pot fer-nos recordar aquella melodia que acompanyava una lectura i il.lustrava un quadre. En el moment plàcid l'existència es fa clara: el temps passa i nosaltres estem de pas.