15 d’agost de 2011

Atentament.


Joan Triadú.
ATENTAMENT.
LECTURES CRÍTIQUES.
Ed. Proa

"Llegir com viure: és a dir, que l'esquema i el designi de la vida no rebutgin la lectura cap a la zona fàcil de la distracció ni l'estotgin en el preciosisme cultural. El llibre com a obra de l'home en el temps segueix els tombants d'una vicissitud doble: la seva i la del lector. El crític, dues vegades lector, acreix l'experiència pel seu compte, però té l'obligació de comunicar-la als altres i acabar-la en els altres."

Manllevo un fragment del pròleg, d'un altre pròleg. Perquè potser és aquí on rau l'essència que, escrit rere escrit, m'ha captivat. Llegir Atentament és agafar llapis i llibreta i prendre nota d'allò llegit, d'allò no llegit. És desitjar tenir temps pel retrobament i pel descobriment, per endinsar-se de bell nou en el plaer de la lectura.

En cada lectura crítica aquí recollida, en Joan Triadú ens mostra que el seu saber fer anava més enllà de la disciplina, la dedicació i la determinació, això era tot just el punt de partida. En cada un dels seus treballs s'alcen autèntics exercicis de dignitat, de compromís, de saviesa i de pedagogia. Aquest dos cops lector, per mantenir la seva definició, amb una intuïció brillant, un coneixement excels de la literatura i del lenguatge, no només ens ensenya i ens guia, sinó que ens reafirma amb l'exemple que "una lectura incita a fer-ne una altra o d'altres".

Atentament és una forma de llegir, una forma de viure la lectura.
Atentament és un sentit record a un lector honest i compromès.

Moltes gràcies, Su.

Imatge "Barda tirada en un campo verde", Juan Rulfo, 1948.

5 comentaris:

SU ha dit...

Gràcies a tu, estimada Ariadna...

SU

viu i llegeix ha dit...

el tinc pendent i ara ancara amb més ganes d'agafar-lo

digue'm ariadna ha dit...

Su... ha estat un autèntic retrobament...

Viu i llegeix... és per llegir i desitjar tenir més temps per seguir llegint...

GEMMA ha dit...

L'anoto, gràcies per la recomanació.Ganes de llegir-lo, ho faré, a més encara no he llegit res del qui va ser director de la meva escola, i no vull seguir així. Tinc gran interès.

Atentament...

digue'm ariadna ha dit...

... El vas llegint i prens nota ara d'un escriptor, ara d'un llibre, i voldries tenir tot el temps del món per llegir tot el que ressenya. M'agradarà molt parlar-ne...