5 de gener del 2009

Joc d'atzar


Slawomir Mrozek
JOC D'ATZAR
Ed. Quaderns Crema


"Vaig decidir començar una nova vida. Categòricament i inapel.lablement. Només quedava una qüestió per decidir: ¿a partir de quan?
La resposta no oferia cap dubte: 'A partir de demà'.
En despertar l'endemà vaig constatar que un cop més era 'avui' igual que 'ahir'. Com que havia de començar una nova vida a partir de demà, no la podia començar avui.
'No hi fa res -vaig pensar-. Demà també serà demà.'
I vaig passar tranquil.lament el dia a l'antiga. No només sense remordiments de consciència, sino ple de bons sentiments i de reconfortant esperança.
Però, per desgràcia, l'endemà era un altre cop avui, igual que ahir i abans-d'ahir."
UNA NOVA VIDA.



Arguments breus juguen dalt del tapet verd. Les possibilitats de guanyar o perdre no depenen del jugador. La incertesa marca les cartes vistes i les amagades, les de sota la màniga i les que apareixen entre els dits o darrera l'orella. Situacions que es tornen imprevisibles, sota la mirada burleta de la indeterminació.


Un estil precís, irònic i crític. Una distorsió en les situacions quotidianes, trenca amb la lògica esperada. Girs sobtats en una atmosfera lúdica de causes i efectes, de condicions humanes i de vides parodiades. Breus relats sorgits de l'absurd, de les contradiccions i de circumstàncies allunyades de coherències previsibles.

7 comentaris:

novesflors ha dit...

Avui, el que m'agrada d'allò més és la foto que has posat.

Anònim ha dit...

Has llegit La mosca, a Ed. Acantilado? Tot un recull de relats que semblen viure en l'actualitat, narracions breus i mínimes. Una mirada de l’ésser humà contemporani. Molt recomanable. Desitjo que aquest matí de regals i sorpreses, et duguin molt bones lectures.
Un plaer
El lector

Poeta per un dia ha dit...

... realment la fotografia és increïble ... una lent d'aigua sota una floreta ...

.. petonets!!

Anònim ha dit...

Eentment, cada autor és un mateix, però quan dius "Breus relats sorgits de l'absurd, de les contradiccions i de circumstàncies allunyades de coherències previsibles" puc deduir que s'assembla a en Calders, Ariadna??

digue'm ariadna ha dit...

Novesflors i poeta... si ja deu ser un joc d'atzar captar aquest moment, saber esperar el precís instant en que lleugerament la gota es va separant del pètal encata ho deu ser més...

Lector... en prenc nota, moltes gràcies: entre Quadrens Crema i Acantilado, aniré llegint més relats breus de Mrozek...

Olívia... sí, hi ha semblances entre tots dos autors, i no només a nivell literari. Parlo de memòria, però diria que en teatre hi havia una obra que creuava peces de tots dos, podria mirar-t'ho si t'interessa...

Anònim ha dit...

Si et ve bé, mira-m'ho, però era simple curiosotat, merci

digue'm ariadna ha dit...

... L'obra es deia "Polacos", amb l'Andreu Banús i en Joan Fernàndez, i la van fer a la Sala Beckett de Barcelona...