15 d’octubre de 2008

Los espectros


Leonid Andréyev
LOS ESPECTROS
Ed. Acantilado

"La acristalaban multitud de pequeños vidrios de colores y su función era puramente estética. Mirada desde fuera, era grata a la vista, pero causaba una impresión turbadora y extraña desde dentro. Siempre que la enfermera subía al piso alto, permanecía largo rato en aquel aposento, contemplando, a través de la vidriera policroma, el paisaje conocidísimo y, sin embargo, extraordinario, que se veía desde allí. El cielo, el muro, el camino, la pradera y el bosque, mirados a través de los vidrios rojos, amarillos, azules y verdes, cambiaban de un modo fantástico. El efecto, mirando a través del conjunto de los cristales, era el de una gama; pero si se miraba por un solo cristal, se experimentaba una emoción que variaba según el color."

Lloc de trobada de pors, fòbies i histèries. Cruïlla de somnis perduts, il.lusions amagades i tristeses negades. Ombres de bogeria es projecten en les blanques parets. Paranys de vida i fugides de nit.

Breu narració del contrast. Imatges irracionals del llindar. Seqüències estranyes brollen del caos de la ment. Punts de fragilitat on tot es trenca i queda al descobert el profund esvoranc.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja sé que no té res a veure però en llegir el fragment m'ha vingut al cap, de seguida, un calidoscopi.

El tacte de les paraules ha dit...

Novesflors, alguna cosa deu tenir a veure, perquè jo també m'he imaginat un calidoscopi.

A no ser que fumem el mateix...hehehe

jacob ha dit...

Una lectura que per un pintor fa ganes de destapar les mirades rere uns vidres de colors.

digue'm ariadna ha dit...

Novesflors i Tacte de les paraules... Per més voltes que es facin mai es recupera la mateixa figura en un calidoscopi, com un procés continu de transformació, potser les peces del calidoscopi són trossos de vidres de colors que perden la facultat que ens permet mirar a través seu allò que queda situat rere seu...

Jacob... Poder mirar a través dels vidres sempre atreu i poder mirar sota un color o en descomposició de colors, encara augmenta més la fascinació d'aquest acte, per allò que pots descobrir, per allò que pots sentir, per àllò que es difumina i allò que es ressalta...