10 de novembre del 2007

Còmics per colpejar la consciència



Passejant per les llibreries, seguint la Fira del llibre de Frankfurt, mirant les novetats, observant els aparadors, veiem una tendència: el període nazi i la literatura. Llibres que podem llegir: Les benignes de Jonathan Littell, Los hundidos de Daniel Mendelsohn, El noi del pijama a ratlles de John Boyne, La lladre de llibres de Markus Zusak... Llibres que aviat podrem llegir: El castell al mig del bosc de Norman Mailer (mort avui als 84 anys d'edat), Resistance d'Agnès Humbert, La noia del migdia de Julia Franck... Llibres... Però, des de fa temps, des d'un altre prestatge, una mirada. Un ull desconfiat, desorbitat, de tons apagats i traç definit. Des de setembre, al seu costat, una rodona vermella amb lletres blanques. "2ª edició".


Pascal Croci.
AUSCHWITZ.
Norma Editorial.

Diran que no és ni tan emotiu, ni tan dramàtic, ni d'argument tant bo com MAUS. Però el dibuix t'atrapa, no et deixa indiferent, t'inquieta. Un dibuix realista en blanc i negre. Lluny d'estilismes. Lluny de representacions cruels de l'horror. Imatges que sacsegen. Imatges que recreen la fredor, la boira d'un lloc on regnava la mort. Cossos cadavèrics. Rostres desencaixats. Fums dels crematoris. Olor a mort. Morir a Auschwitz. Sobreviure a Auschwitz.

"La llegada a Birkenau es una visión de pesadilla, el planeta del infierno en el Infierno."
Renée Eskenerazi ho recorda així en una carta dirigida a Pascal Croci.

Còmic interessant. Resultat de cinc anys de treball: investigacions, recerca, entrevistes amb testimonis, bocets i realització gràfica.

"La deportació ens afecta a tots."
Pascal Croci, en el recull del dossier de realització.

Les Guerres Mundials, el nazisme, la Guerra Civil espanyola, el conflicte dels Balcans, el règim islàmic a Iran... recollits en còmics que colpegen consciències:
Art Spiegelmann. MAUS. Planeta de Agostini (2001) / Mondadori (2007).
Vittorio Giardino. LAS AVENTURAS DE MAX FRIEDMAN: ¡NO PASARAN! 1 i 2. Norma Ed.
Enki Bilal. EL SUEÑO DEL MONSTRUO. Norma Ed.
32 DE DICIEMBRE. Norma Ed.
Enki Bilal i Pierre Christin. LAS FALANGES DEL ORDEN NEGRO. Norma Ed.
PARTIDA DE CAZA. Norma Ed.
Marjane Satrapi. PERSEPOLIS. Norma Ed.
Joe Kubert. YOSSEL. Norma Ed.

"-¿Y cuánto tiempo permaneciste en silencio?
-¡Cincuenta y dos años! La verdad, antes nadie se interesaba por todo aquello."
Maurice Minkowski.

4 comentaris:

ragnarok ha dit...

És cert que no té el pes de MAUS, com molt bé dius, però el seu dibuix fa el que ha de fer: captar la nostra atenció i sacsejar-nos una mica.
Els còmics o novel.les gràfiques, com es prefereixi, ja és el que han de fer: no deixar-nos indiferents.

Anònim ha dit...

Si podeu veure la pel.lícula de Persepolis, val la pena!

digue'm ariadna ha dit...

Primer de tot, disculpeu l'error...
Ragnarok... Personalment el dibuix de Croci m'agrada, tot i que veient la versió de Dràcula (suposo que ja la coneixes), pots pensar que els seus rostres tenen una tendència a ser demacrats i amb marcant trets, però cada un té el seu estil. El que trobo, és que si que ens crida l'atenció i fa el que ha de fer. Evidentment, prefereixo el MAUS com a història (Auschwitz no passarà als numeros uns dels còmics), però l'estètica del dibuix m'agrada, i la portada convida a donar-li, si més no, un cop d'ull.
Anònim/a... la tinc pendent per veure, Satrapi és molt interessant!
=;)

L'Espolsada llibres ha dit...

Jo també us recomano els còmics de Persepolis que ara podem trobar agrupats en un volum i en català!
La Satrapi m'ha captivat